Een informatieve blog over sloten, sleutels & kluizen

Wat doet een slotenmaker?

Een sleutelmaker zal woningen, bedrijfspanden en voertuigen voorzien van werkende sloten. De sleutelmaker heeft kennis van de werkring en de veiligheid van een slot. Er kunnen diverse problemen met een slot ontstaan. Onder andere het niet meer werken van een slot. Deze draait bijvoorbeeld stroef of loopt helemaal vast. In dat geval kan een sleutelmaker een slot vervangen. Soms moet een slot alleen worden gesmeerd. Ook kan een slotenmaker de woning voorzien van een speciaal cilinderslot welke beveiligd is tegen kerntrekken. De speciale sloten maken de woning veilig in combinatie met meerpuntssluitingen. Een speciaal sleutelplan kan door de sloten specialist worden opgezet. Bij juweliers en villa's is dit eigenlijk altijd noodzakelijk. Inbrekers zullen eerder afkomen op panden waar veel te halen valt.

Zorgen dat u weer naar binnen kunt
U kunt een slotenmaker inschakelen als u zichzelf buiten de deur heeft gesloten. Vooral voordeuren en achterdeuren zonder beweegbare deurkruk zijn een probleem als men zichzelf insluit. De sleutel ligt binnen en men kan de woning niet meer in. Een sloten specialist zal de deur met speciale technieken en zonder schade weer open kunnen maken. Een van de technieken is lockpicking. Deze kleine gereedschappen maken het binnen 30 minuten mogelijk een dichte deur zonder sleutel te openen. Ook wordt flipperen toegepast. Dit gebeurd met een kaart van plastic. Bij een cilinderslot zonder kerntrek beveiliging kan de sloten specialist de kerntrek truc gebruiken. Er kunnen door een sleutelspecialist sleutels worden bijgemaakt voor eventuele noodgevallen en andere personen die toegang tot de woning hebben.

Oude sloten laten weghalen en nieuwe sloten plaatsen
Een oud slot is gevaarlijk. Inbrekers kunnen deze zeer makkelijk forceren met hun gereedschap. Een oud en verroest slot is niet meer te gebruiken en kan het beste zo snel mogelijk worden vervangen. Ook op woningen waarin nieuwe bewoners komen kunnen beter geen sloten van de oude bewoners blijven zitten, omdat de oude bewoners misschien de sleutel nog hebben om de woning te betreden. De meeste sloten halen een levensduur van ongeveer 10 jaar. Het is wel verstandig een slot goed te onderhouden en te controleren op mankementen. De slotenmaker, bijvoorbeeld Van Es Sloten en Montage, neemt meestal diverse sloten mee. Zo is er altijd wel een slot passend te maken.

Meerpuntssluiting
De specialist zal alleen de meerpuntssluiting toe kunnen passen omdat het vakwerk is waarbij nogal wat technische kennis komt kijken. Tegenwoordig worden alleen maar anti-kerntrek cilinders geplaatst samen met anti-inbraak sluitingen op ramen en deuren. Onderdelen worden in het kozijn gemonteerd. De meerpuntssluiting werkt altijd op drie punten. Je vergrendelt een raam en deur dus met een handomdraai van het slot die is aangesloten op de andere sluitingen in het kozijn.